Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SZÖGJAL RINPOCSE : TIBETI KÖNYV ÉLETRŐL ÉS HALÁLRÓL

2009.05.18

A Tibeti könyv életről és halálról nemcsak szellemi mestermű, de kézikönyv is, útmutató, a szent inspiráció forrása.

Azért íródott, hogy olvasóit elindítsa a megvilágosodáshoz vezető úton, s mindenkit buzdítson, hogy a "béke szolgája" legyen, aki örömmel, bölcsességgel és együttérzéssel dolgozik a világban, és részt vesz az emberiség jövőjének megmentésében.

Szögjal Rinpocse eddig nem ismert átfogó képet ad életről és halálról, kiegészítve a Tibeti halottaskönyv tanításait. 

 Szögjal Rinpocse: Önéletrajz öt fejezetben
     

1.) Sétálok végig az utcán.
Van egy mély lyuk a járdán.
Beleesek.
Elveszett vagyok...remény nélküli
Nem az én hibám.
Egy örökkévalóság lesz, mire kijutok.

2.) Sétálok ugyanazon az utcán.
Van egy mély lyuk a járdán.
Úgy teszek, mintha nem látnám.
Megint beleesek.
Nem tudom elhinni, hogy megint ugyanott vagyok.
De nem az én hibám.
Ismét hosszú időbe telik, mire kijutok.

3.) Sétálok ugyanazon az utcán.
Van egy mély lyuk a járdán.
Látom, hogy ott van.
Mégis beleesek...ez már szokás.
Nyitva a szemem,
Tudom, hol vagyok.
Az én hibám.
Azonnal kikerülök onnan.

4.) Sétálok ugyanazon az utcán.
Van egy mély lyuk a járdán.
Kikerülöm.

5.) Egy másik utcán sétálok

 

 

 

 

Részlet a könyvből: 

Buddha idejében élt egy öreg koldusasszony, akit "Boldogságot sugárzó"-nak neveztek. Mindig  figyelte a királyokat, hercegeket és az egyszerű embereket, amint áldozatokat ajánlottak fel Buddhának és tanítványainak, és semmit sem szeretett volna jobban, mint hogy ő is megtehesse ezt. Elment tehát koldulni, azonban az egész napi kéregetés sem hozott többet, mint egyetlen pénzdarabot. Elment az olajárushoz, hogy vegyen egy kis olajat. Az azonban azt mondta neki, hogy ilyen kevés pénzért semmit sem tud vásárolni. De amikor meghallotta, hogy Buddhának akar áldozatot bemutatni, megsajnálta, s ingyen adott neki olajat. Az asszony elvitte a kolostorba, s lámpát gyújtott. Letette Buddha elé, és elmondta kívánságát: "Nincs semmim, amit áldozzak, csupán ez a kis lámpa. De ezzel az áldozattal a jövőben legyek megáldva a bölcsesség lámpásával. Engedd, hogy megszabadítsak valamennyi lényt a sötétségtől. Hadd tisztítsam el útjukból az akadályokat, és hadd vezessem el őket a megvilágosodáshoz. "      Azon az éjszakán az összes lámpából kifogyott  az olaj, ám a koldusasszony lámpája még hajnalban is égett, amikor Buddha tanítványa, Maudgaljána össze-gyüjtötte a lámpásokat. Látta, hogy az egyik még ég, tele van olajjal, s kanóca egészen új, s ezt gondolta: "Semmi értelme, hogy ez a lámpa nappal is tovább égjen", s megpróbálta elfújni. Az azonban tovább égett. Megpróbálta ujjával kioltani, de csak tovább égett. Buddha végig figyelte, mit csinál, majd így szólt: Maudgaljána, el akarod oltani azt a lámpát? Nem fog sikerülni, el sem tudod vinni onnan, hagyd csak ott békében. Ha az óceán valamennyi vizét ráöntenéd, akkor sem aludna el. A világ valamennyi folyójának, tavának vize sem oltaná ki. Hogy miért nem? Mivel ezt a lámpát igaz odaadással áldozták, tiszta szívvel és tudattal, s emiatt hatalmas jótettnek számít." Amikor Buddha így szólt, a koldusasszony  odament hozzá. Buddha kinyilatkoztatta neki, hogy a jövőben tökéletes buddhává válik, s a neve "Mécsláng" lesz.

Tehát, a szándék az -jó vagy rossz- , amely meghatározza cselekedeteink eredményét.Sántidéva ezt mondta:

BÁRMENNYI ÖRÖM CSAK VAN A VILÁGON,

MIND ABBÓL FAKAD, HOGY MÁSOKAT BOLDOGNAK AKARSZ LÁTNI.

S BÁRMENNYI SZENVEDÉS VAN A VILÁGON,

MIND ABBÓL FAKAD, HOGY MAGADAT BOLDOGNAK AKAROD LÁTNI.

Mivel a karma törvénye szükségszerű és tévedhetetlen, amikor másokat megsértünk, egyenesen magunkat sértjük meg, és amikor másoknak örömet okozunk, akkor magunk számára biztosítjuk a jövőbeli örömet.