Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Árpa, Hajdina

2009.09.05

 

Kedd – Mars princípium – Árpa, Hajdina

 

A gondolatok cselekvéssé válásában az izomzat a főszereplő, ezt felügyeli a Mars géniusza. Azt az energiát, amivel rendelkezünk képes egy dolog megvalósítására koncentrálni, akár még a nehézségek keresésével is. A kifelé ható megtermékenyítő férfierő univerzális szimbóluma.

 

 

Árpa: minden ős nép fő eledele volt a görög filozófusoké éppúgy, mint sportolóké, ahogy a római gladiátoroké is. A 70. szélességi körig, 1900 méter magasig terem meg.

 

Goethe szerint gesztusai alapján az árpa a legszerényebb gabona.

Annyira háttérbe szorult emberi fogyasztása, hogy ma már meg kell kérnünk, hajlandó-e egyáltalán embert táplálni.

 

Vetési rituáléja: Szent Györgykor (ápr 24.) még korai, Szent Márkkor (ápr. 25.) már késő J

 

Nem hántolható egyszerű csépléssel, csak koptatással, mint a tönköly. Ha túl sokáig koptatják, gersli lesz belőle, amely azonban már nem tartalmaz semmit az árpa jóságából.

 

Hatása:

Mint a Mars princípium képviselője a gondolat tettre váltásáért felelős, fogyasztásával lecsökkenthető a felesleges hezitálás, tegyem, ne tegyem tépelődés. Másik fontos feladata a szaporítás segítése -  Jézus árpakenyeret szaporított és a hangsúly itt a szaporítás szón van.

Cukorban és sziliciumoxidban – ami a számítógépnek is a „lelke”, s ami a tönkölybúzában is sok van - gazdag, ennek köszönhetően támogatja az agyműködést és az idegrendszert. De marsikusságának köszönhetően az izom és kötőszövet anyagcseréjét is segíti. A gyermekek fejlődésében is fontos, embernevelő hatása látványos. Szoptatós anyukák csodaitala – ha nincs teje – fele rész árpa, fele rész barnarizs.

 

·      Emésztést segíti, belek nyálkahártyáját, bélflórát nyugtatja

·      Általános gyengeség esetén

·      Tüdőt erősítő

·      Húgyhólyag, vezeték, vese problémák esetén

·      Láz

·      Fejlődési rendellenesség, visszamaradott gyermek

·      Gyenge idegek, idegi kimerültség

·      Tisztátalan bőr

 

A teljes árpában a teljes ásványi anyagsor megtalálható, a vitaminok jó része is, pl az összes B vitamin, E vitamin…

 

Felhasználása:

Kissé pirítva, őrölve kenyértésztába adhatjuk, igen nagy energia tartalma lesz a kenyérnek.

 

Hántolatlan árpából ősi energiaitalt készíthetünk. 10 percig pirítjuk, lassú tűzön, amíg aranybarna nem lesz, amíg finom illatot nem kezd árasztani. 2-3 evőkanálnyi mennyiséghez 1-1,5 liter vizet adunk, felforrás után 5-15 percig főzzük, attól függően, hogy milyen erős italt szeretnénk. Egy-két napig eláll a hűtőben.

 

 

Hajdina

Valójában nem gabona, hanem a keserűfűfélék családjába tartozik, de lisztes magját a gabonákhoz hasonlóan fogyasztjuk. Kozákok nemzeti étele. Napóleon orosz hadjáratát felfoghatjuk a hajdina és a fehér liszt háborújának is, amikor a fehér liszt „belefagyott” a franciákba…A hajdina ugyanis nagyon jang, s mint ilyen a tél, hideg, jin típusú betegségek étke. Emiatt azonban oda kell figyelni, hogy mivel esszük, egészséges ember inkább jin típusú zöldségekkel fogyassza. Arra is vigyázni kell, hogy gyerekeknek csak akkor adjuk, ha fogyasztása után lesz alkalmuk levezetni a többletenergiát.

Nem nő meg kemikáliás földben!

 

Hatása:

A Mars géniusza alatt álló hajdina ösztökéli és erősíti az izomzatot, annak aktivitását és az önvédelmi rendszert. Részt vesz a mikroorganizmusok elleni védelemben, gyulladások, láz és mindenféle testi káosz rendezésében. Növeli az életerőt, a nemi erőt, melegít. Az izmok feszítésén túl támaszték mindennemű feszültségben. A vérképzésben is segít, felügyeli a vörösvértestek képződését, vas háztartást. Női vérszegénység, ideggyengeség gyógyszere. Éteri szinten tartalmaz vasat, nem pedig fémes állapotban, ami aztán jól szétverné a májat, vesét…

Rák alapgyógyszere, zárja a rendszert, nem engedi továbbterjedni.

 

Tartalmaz: Ca, Cl, Cu, K, Na, S, Zn, B1-6, P vitaminokat…

Kalcium és fluor tartalma magasabb, mint a tönkölyé, ezért áldott állapotban levőknek is hasznos, fogromlás megelőzésére.

Magnéziumban a leggazdagabb az összes gabona közül.

 

Felhasználása:

Értő kézben a hajdina csodaszer, értetlen kezekben ehetetlen. Próbakő, hol tart a béka konyhájában a gazdasszony.

 

Alapkása:

A, Egy pohárnyi (megmosott, megszárított) hajdinát pirítunk, majd felöntjük 2 pohárnyi forró, sós vízzel. Kakukkfüvet adunk hozzá és fedő alatt kislángon főzzük kb. 15 percig. Utána még 10 percig hagyjuk fedő alatt pihenni, dagadni.

 

B, Kevés forró olajon kb. 5 percig pirítunk egy pohárnyi hajdinát. Ezután sózzuk és majoránnával vagy kakukkfűvel ízesítjük. Kis lángon 15 percig fedő alatt főzzük. (víz???)

 

C, Kevés mazsola hozzáadásával egészen új ízt érhetünk el.

 

A hajdinakását együtt főzhetjük apróra vágott zöldségekkel, de jobbára csak egy félével, s az egészséges ember számára inkább a jin pólus felé hajlókkal: póréhagyma, kelkáposzta, lila hagyma, saláta, kínai kel, csalán, spenót, sóska…

 

 

Hajdina palacsinta: (az őrvidék és Bretagne nemzeti eledele)

Hajdinalisztből vízzel és egy csipet sóval palacsintatésztát keverünk. Utána legalább 5 órán át pihentetjük langyos helyen. Csak az első palacsinta előtt olajozzuk meg az öntöttvas sütő felületét.

Tölteléke lehet:

·      Póréhagyma gombával

·      Tofu, hagyma, sárgarépa

·      Sárgarépa és lencse

·      Csicseriborsó, fokhagyma és petrezselyem zöldje

·      Túró, metélőhagyma, mogyoróhagyma

·      Túró, mazsola

 

Hajdina tészta: gyakorlatlanabbak kezdjék fele hajdina, fele tönköly vagy búzaliszttel

A lisztkúpba kis krátert alakítunk és ebbe tesszük a sót és egy egész tojást, amit előzőleg villával jól elkevertünk egy-két kanálnyi langyos vízzel. Forró vizet öntünk rá és gyorsan, erőteljesen jó tartású tésztát gyúrunk. A hajdina tészta titka az elkevert felvert tojás és a forró víz. Hagyományos módon gyúródeszkán, sodrófával kinyújtjuk. Kézzel vagy géppel ízlés szerinti vastagságra és formára vágjuk.

 

Hajdina szelet:

A kész hajdinakását tönköly vagy búzaliszttel, misoval, zsázsával, petrezselyem zöldjével összekeverjük. Gombócokat formázunk, majd 1-1,5 cm vastagságúra lapítjuk, és kevés olajon kisütjük.

 

Hajdina krém: Gyermekeknek, gyenge emésztésűeknek, betegeknek és mindenkinek reggelire

Öntöttvas edényben egy kanálnyi olajat hevítünk, és a hajdina lisztet 1-2 percig pirítjuk állandó keverés mellett. Ezután levesszük a tűzről, hagyjuk lehűlni. Aztán lassan melegítve apránként vizet adunk hozzá, és állandó keverés mellett kb. 10 percig főzzük. Szezámsóval, gabonamalátával, vékony mogyoróhagyma szeletekkel, vagy darált mákkal, dióval, mandulával stb. tálaljuk.

 

Téli tüzes kása: kinti munkához, vagy kinti munka után felmelegedni…

A hajdinalisztet pár percig szárazon pirítjuk, aztán forró vízzel felöntjük és 2-3 percig keverjük, amíg a víz felszívódik. Diszkrét mennyiségű tormával vagy reszelt gyömbérrel, illetve kevés görögszénával vagy rukkólacsírával tálaljuk.