Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A tested vízért kiállt

2009.09.05

A tested vízért kiált


Amikor az emberi szervezet az egyedfejlődés során a víz ősközegében létező fajokból kialakult, a víz életadó saját­sága öröklődött tovább. A víz szerepe az élő fajok szerve­zetében, beleszámítva az emberét is, nem változott meg az élet sós vízből jövő, később édes vízhez alkalmazkodott első teremtményei óta.


A korábbi vízben élő fajok kollektív élményei, hogy bármi­kor kiszáradhattak, szomjan pusztulhattak stresszes álla­potot hoztak létre bennük. Ez a "stressz" egy erőteljes fizi­ológiát alapozott meg a test csekély víztartalékainak válság­kezelésére. A mai "stresszelt" emberekben pontosan ugyan­ez a folyamat és válságkezelés van kialakulóban. A folya­mat elsősorban egy szigorú víztartalék kezelést foglal ma­gában.


A "víztartalék kezelési rendszer" az egyetlen mód a megbizonyosodásra, hogy a megfelelő mennyiségű víz és az általa szállított tápanyagok elérik a létfontosságú szerveket, amelyeknek szembe kell nézniük bármely új stresszhelyzettel. Az életben maradáshoz ez a folyamat válik egyre inkább megalapozottá a természetes ellenségekkel és a ragadozókkal szemben. A küzdj vagy fuss helyzetekben ez a végső működő rendszer az életben maradáshoz. Ugyanez a rendszer működik társadalmunk modern életének versengő környezetében.


Fejlett társadalmakban azt gondolják, hogy a tea, kávé, alkohol és a különböző üdítőitalok megfelelő helyettesítői a tiszta természetes víznek, amire a "stresszelt" szervezetnek szüksége lenne. Ez egy elemi és végzetes tévedés. Ezek az italok valóban tartalmaznak vizet, de emellett vízelvonó (dehidratáló) anyagokat is tartalmaznak. Eltávolítják az őket feloldó vizet és szerve­zetünk víztartalékaiból is elvonnak! Manapság a modern életstílus a kereskedelmi italoktól teszi függővé az embert. A gyerekeket nem késztetik és nem tanítják meg a víz ivására, így mindenféle szénsavas italoktól és cukrozott gyümölcslevektől válnak függővé. Ugyanakkor az üdítők "kultúrált" íze automatikusan csökkenteni fogja a vízivás ösztönét, amikor épp nincs a közelben üdítő.


Testünknek a "száraz száj" tünetnél sokkal több jelzése van a szomjúságra. Nyilvánvaló a gyógyászat legnagyobb tragé­diája, hogy szakemberei nem értették meg az emberi szer­vezet vízért kiáltó sikolyát.


Testünknek szüksége van legalább napi 6-8 pohár (2,5 de­ciliteres vizes pohár) vízre.
Az alkohol, a kávé, a tea és a koffein tartalmú üdítőitalok nem számítanak víznek. A vízivásra legmegfelelőbb idősza­kok (a klinikai gyomorfekély kezelésekben tapasztaltak): reggeli, ebéd és vacsora előtt fél órával egy pohár víz – két és fél órával minden egyes étkezés után hasonló mennyiségű víz. Ez a legminimálisabb mennyiségű víz, amire a testünknek szüksége van. Testünk vízhiányának megszüntetésére kettő­vel több pohár vizet kell innunk a legnehezebb étkezések körül vagy lefekvés előtt.


A szomjúságot mindig ki kell elégíteni. A vízfogyasztás növelésével a szomjúsági mechanizmus hatásosabbá válik. Testünk ezután már több vizet fog kérni, mint a fenti minimum. Az étkezési időkhöz beállított vízfogyasztás megelőzi a vér besűrűsödését, ami egyébként a táplálék bevitel következménye lenne, mivel vizet von el a sejtek körüli térből.


A gyógyászatban jelenleg nagyon sokan nincsenek tisztában a testünkben található víz kémiai szerepével. A dehidráció néhány folyamatot leállít a szervezetben. A szigorú és tartós dehidráció során vízadagoló programunk által adott külön­böző finom jelek a test ismeretlen kórós állapotaiként jelen­nek meg. Ez a legalapvetőbb tévedés, ami eltérítette a klini­kai gyógyászatot. Ez tartja vissza az orvosokat, hogy egy­szerű gyógymódokat vagy legalább megelőző tanácsokat tudjanak adni néhány főbb betegségre.


Hagyományosan az orvosok gondolkodók és filozófusok voltak. Csak mostanában kényszerítették őket arra, hogy az egyetemi klinikák előemésztett tananyagát memorizálják. Természetesen, s főleg nem Magyarországon, helyezi min­den orvos saját hasznát a tanácsot kérők jóléte elé. Az amerikai üzlet az üzlet, felfogású orvoslásnak nincs joga meggátolni az egyszerű "nem vagyunk betegek csak szomjasak" üzenet széles körben való terjedését.
Az orvostudomány technika orientált fejlődését, elmés mechanizmusokon alapuló termékek tették lehetővé. Ez is plusz költséget jelent a gyógyászatban. A gyógyszerek bonyolulttá és költségessé válásának egyik legnyilvánvalóbb oka az, hogy a gyógyászati termékek gyártása és kutatása – és végül a betegek labor eredményeinek kiértékelése – egyre hatalmasabb összegekbe kerül.


Amikor az emberek elkezdik megérteni, hogy a víz a test számtalan kóros állapotában önma­gában a legjobb természetes gyógyszer, a gyógyászat szent tudományában lévő mesterséges ködfelhők szétoszlanak.


A víz a gyógyszerek legolcsóbb formája, ami megelőzi a dehidrációs tüneteket. Olyan egy­szerű probléma, mint a dehidráció idővel létrehozza az eddig ismert fő betegségeket; egy jól szabályozott és folyamatosan éber figyelemmel kísért napi vízfogyasztás pedig meg fogja előzni a legtöbb, modern társadalmunk által szenvedett betegséget.