Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A természetes étrend

2009.09.05

Kirpal Singh

Reggeli beszédek

A természetes étrend

 

A természetes étrend friss gyümölcsökből, zöldségekből, csonthéjas magvakból, gabonafélékből és tejtermékekből áll. Az állati eredetű ételek, mint a hús, hal, szárnyas, tojás vagy az ezekből származó termékek, az erős fűszerek, valamint a részegítő, mámort okozó anyagok feltétlenül elkerülendők. Tartsuk be a szigorú vegetáriánus étrendet! Hagyjuk gyomrunkat részben üresen! A gyomor felét töltsük meg étellel, egynegyedét vízzel, egynegyede pedig maradjon üresen azért, hogy az emésztés ne essen nehezünkre. Minél üresebb a gyomrunk, annál jobban tudunk koncentrálni. Ha elrontjátok a gyomrotokat, akkor természetszerűleg nem tudtok nyugodtan ülni és összpontosítani. Tehát segítsétek a meditációtokat azzal, hogy a gyomrotokat rendben tartjátok. Ne egyétek túl magatokat! Akkor egyetek, ha valóban éhesnek érzitek magatokat, ne nassoljatok. Elegendő napi két étkezés, ezen kívül fogyaszthattok még egy kis reggelit. Néha a Mesterek azt mondják, hogy aki jobban akar haladni, csak egyszer étkezzen naponta.

 

Tehát, hagyjuk a gyomrunkat részben üresen. Ha többet eszünk, mint amennyit meg tudunk emészteni, a megemésztetlen étel betegségeket okoz. Annyit egyetek, amennyit képesek vagytok megemészteni. Biztosítsatok egy kis nyugalmat annak a szegény gyomornak, mert legalább négy vagy öt órába telik, amíg bármit is megemészt. Ha túl gyakran és túl sokat esztek, gyomrotok fellázad. Egyetek egyszerű vegetáriánus ételeket, és csak annyit, amennyire valóban szükségetek van. A szolga, akit napi huszonnégy órában dolgoztatunk, fellázad. Éjjel és nappal egyaránt szüksége van nyugalomra. A gyomrunknak is fontos a pihenés, ez pedig csak a táplálkozás után négy-öt órával következik be. Ha reggel nyolckor esztek, aztán délben, majd négy órakor és este nyolckor ismét, akkor gyomrotoknak nem marad ideje megnyugodni. Amit elvárok tőletek, az az egyszerű étrend, az egyszerű életmód és a kifinomult szellemiség. Minél többet esztek, annál kevesebbet tudtok megemészteni, és annál több betegség támad majd meg benneteket. Hagyjatok a gyomrotoknak egy kis nyugalmat! Az emberek halálát néha éhezés, de főként túltápláltság idézi elő, mert ez a betegségek egyik oka. Tehát annyit egyetek, amennyire valóban szükségetek van, amikor éhesek vagytok. Soha ne mondjatok pusztán a forma kedvéért olyasmit, hogy most ennünk kellene valamit. Sajnos, ez gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szokásává vált.

 

Minél szabályozottabb életet éltek, annál egészségesebbek lesztek. Életetek minden szakaszát megérinti a Mester segítő keze. Ha étrendetek egyszerű, és csak annyit esztek, amennyit meg tudtok emészteni, akkor egészségesek maradtok. Ha ennél többet esztek, annak az lesz a következménye, hogy nem tudtok meditálni, nem tudtok világosan gondolkodni, nem tudtok bánni az áhítatra szánt idővel, és ellustultok. Tehát az egyszerű élet, az egyszerű étrend és a magas szintű gondolkodás az, amit kívánunk. Csak azt egyétek, ami valóban szükséges. Ne tápláljátok túl magatokat! A túltápláltság lustává és tunyává tesz. Mindig halogatjátok majd a dolgaitokat. Azt mondjátok: Ó, ráérek később megtenni, hagyjatok békén. Ez azért van, mert a gyomrotok nincs rendben.

 

Abban az időben, amikor Mohamed prófétának negyven követője volt, egy orvos csatlakozott hozzájuk, hogy elláthassa gyógyszerrel azt, aki megbetegszik. Hat hónapig maradt velük, de ez alatt az idő alatt senki sem betegedett meg. Akkor az orvos odament a prófétához: Senki nem betegedett meg, úgy tűnik, ittlétemnek semmi haszna. Mohamed próféta így válaszolt: Figyelj ide! Ameddig a parancsolataimat követik, addig nem betegszenek meg. Azt mondtam nekik, hogy egy falat étellel kevesebbet egyenek, mint amennyire valóban szükségük van, vagy amennyit valóban szeretnének. Tehát ne lakjanak teljesen jól, hanem egy kicsivel kevesebbet egyenek, hogy amikor felkelnek az asztaltól, még egy kis éhséget érezzenek. Azt mondtam nekik, naponta kétszer egyenek, napközben keményen dolgozzanak, és végezzék el a meditációjukat is. Ha ezeket a parancsokat követik, senki nem betegszik meg közülük.

 

Apró dolgok ezek, de nagyon komoly következményekkel járnak. Tartsuk magunkat az egyszerű étrendhez, az erős, csípős fűszerek nélküli, szigorú vegetáriánus ételekhez. Csak annyit egyetek, amennyire valóban szükségetek van, és úgy hagyjátok el az asztalt, hogy egy kicsit még éhesek vagytok. Ha követitek ezeket az elveket, aktívak maradtok minden tevékenységetekben, akár meditációról, akár fizikai munkáról vagy bármi másról legyen szó.